Retaildetail.be
Regering legt gokken in krantenwinkels aan banden

Retaildetail.be - 24/06/2022

Regering legt gokken in krantenwinkels aan banden


Een hele reeks nieuwe maatregelen moet verhinderen dat krantenwinkels van gokken hun hoofdactiviteit maken en eigenlijk verborgen goktempels zijn.

Sinds een tiental jaren mogen kantenwinkels in ons land sinds weddenschappen aanbieden als nevenactiviteit. Bedoeling was om de uitbaters een extra bron van inkomsten te geven, om de dalende verkoopcijfers van gedrukte media te compenseren. Maar sommige “schijndagbladhandelaren” misbruikten die regel en maakten van gokken hun hoofdactiviteit. “Er zijn krantenwinkels waar meer dan 4 miljoen euro per jaar wordt ingezet. Dat zijn hallucinante bedragen”, zegt minister van Justitie Van Quickenborne in het Nieuwsblad.
De nieuwe regels moeten een einde maken aan die uitwassen. Voortaan mag een krantenwinkel nog 20% van zijn omzet uit gokken halen. Bovendien mag een uitbater op jaarbasis maximaal 250.000 euro inzetten op weddenschappen aanvaarden.
Daarnaast zullen de krantenwinkels minstens 200 verschillende actuele titels van kranten en tijdschriften moeten aanbieden. De omzet uit de verkoop daarvan moet jaarlijks minstens 25.000 euro bedragen.

Duidelijkheid

De nieuwe regelgeving komt er na de omstreden verkoop door bpost van zijn retailtak Ubiway Retail (met zo'n 170 winkels) aan casinogroep Golden Palace . Op vraag van minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter liet bpost later in de verkoopovereenkomst opnemen dat gokken een ‘nevenactiviteit' moest blijven . Van Quickenborne legt nu vast wat dat in de praktijk precies inhoudt.

Perstablo , dat de belangen van de Belgische dagbladhandelaars vertegenwoordigt, is blij dat er nu duidelijkheid is. "Ik vind het een goede zaak, want er waren een aantal winkels die er misbruik van maakten . Op die manier proberen ze een licentie te krijgen van de Kansspelcommissie en konden ze sportweddenschappen aanbieden. Dat is een artikel dat uitsluitend voor krantenwinkels is gemaakt”, zegt bestuurslid Erik Van Olmen aan VRT.

Het Nieuwsblad
BNP Paribas lanceert bankieren in krantenwinkels in België