Het Laatste Nieuws
Geld afhalen kan nu ook bij krantenboer Nickel wil dienst dit jaar in 260 winkels aanbieden

HLN - 28/06/2022

Geld afhalen kan nu ook bij krantenboer Nickel wil dienst dit jaar in 260 winkels aanbieden

In een aantal krantenwinkels kan je voortaan een bankrekening openen, er geld op storten en het weer afhalen. Het gaat om een initiatief van Nickel, een filiaal van BNP Paribas. "Tegen eind september moet het aantal winkels waar dit kan op 260 staan, over vijf jaar op 1.400", zegt Belgisch Nickel-topman Emmanuel Legras.

Nu op steeds meer locaties bankkantoren en geldautomaten verdwijnen, ontstaat ruimte voor nieuwe initiatieven zoals dat van Nickel. Voor 20 euro per jaar biedt dat een bankrekening aan met een Belgisch nummer, een klassieke bankkaart en de mogelijkheid om geld af te halen en te storten in de deelnemende krantenwinkels. Het pakket kan online of bij de krantenboer worden gekocht. In vijf minuten is de rekening daar geopend. Wie meer diensten wil, kan een duurder pakket kopen.

Minder bankautomaten

De eerste drie geldopnames per maand in de krantenwinkel zijn in de pakketprijs inbegrepen. Voor de volgende moet 0,50 euro per keer worden betaald. Geld opnemen aan de automaat kost 1,50 euro. En op een storting in cash wordt 2% van het gestorte bedrag aangerekend. Een deel van dat bedrag vloeit telkens naar de uitbater van de krantenwinkel, die zo extra inkomsten kan verwerven. In Frankrijk, waar het initiatief van start ging, maken de Nickel-inkomsten al 8% van de omzet van de deelnemende krantenwinkels uit. Klanten kunnen maximaal 950 euro per maand storten in cash en hoogstens 300 euro in cash afhalen per week.

Een van de persverkopers die bij de start van Nickel in België is betrokken, is Luc Ceunis van Publi-Center in Groot-Bijgaarden. "Ik heb elke dag vijf à tien klanten die vragen of ze hun aankopen kunnen betalen met de kaart en er meteen een extra bedrag cash kunnen bijkrijgen. Maar dat doen we niet want Worldline — de onderneming achter het netwerk van Bancontact — rekent ons daarvoor kosten aan omdat het bedrag dat we ontvangen via de kaart dan hoger is. Met Nickel hebben we hiervoor nu wel een oplossing. Bovendien is ze welkom, want in onze gemeente zijn nagenoeg alle banken en bankautomaten verdwenen. Voor mensen die minder mobiel zijn, is dat een ramp. Zij zouden nu een bus moeten pakken om geld af te halen."

Niet in het rood

Volgens voorzitter Yannick Gyssens van Perstablo, de federatie van de Nederlandstalige krantenhandelaars, is Nickel ook een interessante diversificatie nu de inkomsten uit de verkoop van andere producten erop achteruitgaat. "We hebben de directe inkomsten, maar we kunnen ook een bijkomend publiek naar de krantenwinkels halen en wellicht zullen die ook onze klassieke producten afnemen."

Of dit geen veiligheidsprobleem gaat geven voor de krantenhandelaar? "Niet meer dan nu", aldus Ceunis. "De helft van onze klanten betaalt met de kaart, de andere helft cash. Het geld dat we daarbij ontvangen, gebruiken we onder meer voor de uitbetaling van winnende loterijproducten en winsten op sportweddenschappen. Doorgaans is er dus niet veel cash te rapen bij de krantenwinkel. We hebben een grotere waarde aan sigaretten liggen dan er geld in onze schuif zit."

Nagenoeg iedereen kan klant worden bij Nickel. De bank aanvaardt 190 paspoorten. In het rood gaan op de rekening kan echter niet. Over vijf jaar wil Nickel in België 300.000 klanten hebben. Momenteel is Nickel al actief in Frankrijk en Spanje, waar het 2,6 miljoen klanten en 7.000 verkooppunten telt. Nu komt daar België bij, straks volgt Portugal en volgend jaar Duitsland. In 2024 moet de teller naar acht landen schieten.

De Tijd
Goedkope bankdiensten bij krantenwinkels