BelgaNews
Persverkopers "slachtoffer van mininterpretatie wetgeving" over tabaksreclame

BelgaNews - 26/04/2021

Persverkopers "slachtoffer van misinterpretatie wetgeving" over tabaksreclame

Persverkopers zijn het slachtoffer van een "misinterpretatie van de wetgeving door de FOD Volksgezondheid" in verband met tabaksreclame. Dat zegt Perstablo, de beroepsorganisatie voor pers-, tabak- en kansspelverkopers, maandag in een persbericht.

Sinds 1 januari is het in perswinkels verboden om reclame te maken voor tabaksproducten en e-sigaretten. Belgische perswinkels hebben dit verbod, volgens Perstablo, strikt nageleefd door alle reclameborden, logo's, posters en toebehoren weg te nemen. Nu de inspecties van de FOD Volksgezondheid volop aan de gang zijn, rapporteren winkeliers "misinterpretaties" van de wetteksten met sancties als gevolg.

De administratie van de FOD Volksgezondheid beschouwt de woorden 'tabak' of 'vape' op verschillende dragers als reclame. Perstablo meldt dat inspecteurs de winkeliers bedreigen met boetes voor het gebruik van neutrale rekken, kasten of displays. Daardoor zou de vrijheid van de winkeliers om hun producten te koop aan te bieden, ingeperkt zijn.

Perstablo noemt de interpretatie van de FOD Volksgezondheid onterecht en foutief. "Wij hebben de federale ministers hiervan reeds in maart 2021 op de hoogte gesteld via een brief maar wachten nog steeds op antwoord", zegt voorzitter Yannick Gyssens. Hij voegt eraan toe dat de federale inspectiediensten het begrip reclame te ruim zouden blijven interpreteren: "het staat haaks op de tekst van de wet en de geldende rechtspraak".

Gazet van Antwerpen
Krantenwinkels vragen duidelijke definitie om pseudo-perswinkels te vermijden