Perstablo stelt historisch lage marges op tabaksverkoop aan de kaak

Het accijnzensysteem op tabak moet dringend hervormd worden naar bijvoorbeeld het Franse model, dat zegt Perstablo, de beroepsfederatie voor perswinkels. Aanleiding is de historisch lage marges op tabaksverkoop voor de eindverkoper. Op een pakje van 10 euro is dat vandaag amper nog amper enkele eurocenten bruto. “De enige die winst heeft bij de verkoop van tabak is de overheid, terwijl de eindverkoper niets meer verdient.”

“Elke keer als de accijnzen op tabak stijgen, daalt de commissie op de verkoop bij de eindverkoper, in dit geval de perswinkels”, dat zegt Perstablo, de beroepsfederatie voor perswinkels. "Elke verhoging leidt tot een herberekening van de commissie en het is de eindverkoper, d.w.z. de pershandelaar, die zijn deel van de koek ziet slinken. Een paar jaar geleden kregen we nog gemiddeld 8% bruto. Nu zitten we op minder dan 3% gemiddeld". De grote winnaar op financieel vlak van tabaksverkoop is zonder twijfel de overheid. “De overheid is de enige die goed verdient aan de verkoop van tabak. Ik vind dat heel contradictorisch”, zegt Yannick Gyssens, voorzitter van Perstablo.

Enkele centen bruto commissie

Concreet, Als je een pakje sigaretten neemt van €10, is 87% daarvan belasting, en dan spreken we nog niet over de SUP-bijdrage die wordt opgelegd door Europa aan de fabrikanten. Rekenen we dit er nog bij dan komen we zelfs aan ongeveer 89%. Dan blijft er 11% over, oftewel €1,10, die verdeeld moet worden tussen de fabrikant, de groothandel en de winkelier. Elke keer dat de accijnzen stijgen, wordt het winstaandeel van de winkelier kleiner.

“Uiteindelijk houden we op een pakje dat voor ongeveer €10 wordt verkocht slechts enkele cent bruto commissie over, afhankelijk van het merk en de hoeveelheid. Dit is ongekend. Geen enkel product wordt verkocht met zo'n lage winstmarge. Erger nog, als een klant met bankkaart betaald, dreigt de winkelier met verlies te verkopen”, vertelt Yannick Gyssens, voorzitter van Perstablo.

Frans model

Afhankelijk van het merk en het product variëren de gemiddelde marges op rookwaren tussen 0,50 en 3%. Onaanvaardbaar, vindt Perstablo, die oproept tot een grondige hervorming van het accijnsmodel op deze producten.

"De sleutel ligt in handen van minister Van Peteghem. Persablo vraagt dan ook dat het accijnssysteem hervormd wordt zodat het niet langer de eindverkoper is die gestraft wordt. De overheid moet ervoor zorgen dat er een vast percentage commissie wordt betaald aan de verkoper. Dit systeem heeft zijn nut bewezen in Frankrijk, waar een bruto winstmarge van plus 8% geldt, dat cijfer wordt jaarlijks herzien in functie van de evolutie van de prijzen en de accijnzen, Perstablo vraagt dan ook een onderhoud met de beleidsmakers om tot een oplossing te komen en dit verdienmodel voor perswinkels aan te passen”, besluit Yannick Gyssens.

in Info
Verhalen uit de winkel
Famica viert vijftigste verjaardag: derde generatie heeft besloten om mee in de zaak te stappen