Perstablo start petitie: "Sector moet gehoord worden door ministers"
Teken hier de petitie

Perstablo lanceert samen met de perswinkels in België een ludieke postercampagne die aandacht vraagt voor hun bezorgdheden. Volgens de beroepsfederatie blijven de bevoegde ministers Van Quickenborne, Dermagne en Vandenbroucke doof voor de noden van de sector. Daarom geeft Perstablo een hoorappartaat aan de drie ministers zodat de sector eindelijk gehoord kan worden. Er wordt ook een petitie opgestart. 

Een ludieke actie maar wel eentje met een belangrijke boodschap, zo kan je de nieuwe campagne van Perstablo omschrijven. De beroepsfederatie van perswinkels vraagt beleidsmakers om meer aandacht te hebben voor de noden en problemen waarmee de sector te kampen heeft. Met de petitie wil Perstablo handtekeningen verzamelen in alle perswinkels van alle klanten die akkoord gaan met de essentiële rol van de perswinkel om zo het debat verder aan te wakkeren. 

“Met een postercampagne, die te zien zal zijn in de perswinkels in België, roepen we ministers Vandenbroucke, Van Quickenborne en Dermagne op om met ons in dialoog te gaan. De sector heeft het de laatste jaren erg moeilijk en jaarlijks verdwijnen dan ook honderden winkels. Dat terwijl de overheid deze winkels zelf nog als essentieel beschouwde tijdens de coronacrisis”, vertelt Yannick Gyssens, voorzitter van Perstablo. 

Waarom deze ministers? 

De saga rond Bpost en de krantencontracten gaat onverminderd voort. Eindelijk krijgt dit verhaal de aandacht die het verdient. Pierre-Yves Dermagne, minister van Economie, kent jaarlijks een subsidie toe voor de verdeling van kranten en tijdschriften via abonnementen. Toch moeten perswinkels jaarlijks een vaste leveringskost betalen die kan oplopen tot duizenden euro’s. Persablo hoopt dat dit dossier tot op het bot wordt onderzocht en dat de minister ook aandacht heeft voor de grote economische schade die perswinkels hierdoor hebben opgelopen. 

E-sigaretten, nicotinezakjes en verhitte tabaksproducten zijn veel minder schadelijk voor de gezondheid dan sigaretten, daarover zijn ook de Belgische experts het eens. Minister Vandenbroucke volgt de wetenschap echter niet en verbiedt het krantenwinkels, als vertrouwd verkoopkanaal, om aan rokers deze waarheid te vertellen. Sommige producten kunnen rokers zelfs niet (meer) in België kopen, maar wel in alle andere Europese landen. Perstablo betreurt het dat de minister geen informatie heeft ingewonnen bij de sector en ziet dit verbod als een gemiste kans om te streven naar een rookvrije samenleving.  

Tot slot, minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, verantwoordelijk voor sportweddenschappen. Terwijl spelers online naar hartenlust kunnen gokken, legt de minister de spelers in perswinkels limieten op. Op die manier krijgen perswinkels opnieuw te maken met een ongelijke behandeling en oneerlijke concurrentie. 

“Wij zijn natuurlijk voorstander om spelers te beschermen tegen zichzelf. Om ervoor te zorgen dat het een spel blijft en dat het geen verslaving wordt. Regels zijn daarom nodig. Maar we vragen wel dat iedereen gelijk voor de wet wordt behandeld”, zegt Yannick Gyssens.  

In dialoog gaan 

Perstablo hoopt met deze ludieke actie de aandacht te trekken van de bevoegde ministers zodat er een dialoog kan worden opgestart tussen de verschillende betrokken partijen en er een oplossing uit de bus kan komen voor alle perswinkels.  

Om gehoord te worden hebben we 25.000 handtekeningen nodig.

Help mee en teken hier de petitie!

in Info
Stefaan Hendrickx (Vlaams Instituut Gezond Leven vzw) over het anti-tabaksplan van de regering