Gazet van Antwerpen
Krantenwinkels vragen duidelijke definitie om pseudo-perswinkels te vermijden

Gazet van Antwerpen - 16/01/2021

Krantenwinkels vragen duidelijke definitie om pseudo-perswinkels te vermijden


Vakvereniging Perstablo, die krantenwinkels vertegenwoordigt, vraagt zaterdag om een wettelijke definitie van perswinkels om pseudo-versies te vermijden.


“Te vaak verkopen uitbaters enkele papieren uitgaven om een gokautomaat te kunnen plaatsen. De Vlaamse regering moet daarom werk maken van een duidelijke omschrijving”, klinkt het op de eerste Dag van de Perswinkel, die gevierd werd in Dendermonde. Aanwezig waren gasten als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en ambassadrice Loes Van den Heuvel.

In de sector storen heel wat uitbaters van traditionele krantenwinkels zich aan de opkomst van “pseudo-perswinkels”. Die hebben een minimale selectie kranten en magazines, maar mogen wel automaten plaatsen voor sportweddenschappen.

“Er is vandaag nog steeds geen eenduidige definitie van wat een perswinkel is”, zegt Yannick Gyssens, voorzitter van Perstablo. Die vraagt om een definitie “die de pseudo-perswinkels ervan tussen kan halen en de echte winkels opnieuw kan doen schitteren”. De vakvereniging hoopt op een herwaardering van de traditionele krantenwinkel en voert naar analogie met de Waalse Jour du Libraire Presse een Vlaamse tegenhanger in.

Coronacrisis
De sector heeft tijdens de coronacrisis haar waarde bewezen als “sociaal en economisch centrum in een dorp, gemeente of stad”, klinkt het. Er wordt aandacht gevraagd voor de hoge werkdruk in de winkels. Perstablo stelt een verlaging van de sociale bijdragen voor om uitbaters financieel te steunen en wil ook de kosten van bancontact naar beneden halen., die krantenwinkels vertegenwoordigt, vraagt zaterdag om een wettelijke definitie van perswinkels om pseudo-versies te vermijden.

Het Laatste Nieuws
Loes Van den Heuvel en Jan Jambon lanceren eerste 'Dag van de Perswinkel'