Verkiezingsdossier
NV-A over de sector

N-VA heeft oren naar een definitie voor een perswinkel. “Wij staan open om te bekijken of een aanpassing van de definitie van een ‘perswinkel’ zoals momenteel vastgelegd in KB 17/02/2022 en de Wet van 10 november 2006 mogelijk is en wat de implicaties zijn”, zegt Lin Van Poucke van N-VA.  

Ook over het taxatiesysteem voor tabakswaren wil N-VA in dialoog gaan, maar voor een verlaging op de accijnzen op tabaksproducten staat de partij niet te springen. Wel gelooft de partij in vape producten als alternatief voor de sigaret en als rookstopmiddel maar moeten jongeren er wel tegen beschermd worden. 

“Alternatieven voor tabak kunnen een belangrijke rol spelen als hulpmiddel bij de rookstop. Het gaat dan voornamelijk over de elektronische sigaret (vape). Hiervan is voldoende wetenschappelijk bewijs voor handen dat het gebruik er van minder schadelijk is dan roken. Het is natuurlijk nog altijd niet risicoloos en daarom moet er ook te allen tijde vermeden worden dat jongeren starten met vapen. Daar moet een evenwicht in gevonden worden”, aldus Van Poucke. 

Nicotinezakes en verwarmde tabak 

Over verwarmde tabak en nicotinzakjes is er volgens N-VA meer wetenschappelijke onduidelijkheid. “Voor verwarmde tabak en nicotinezakjes is het wetenschappelijk bewijs minder helder. De verwarmde tabak geeft nog altijd schadelijke stoffen vrij, maar in een lagere concentratie. Het is onvoldoende duidelijk welke impact dat heeft op de gezondheid. Ook nicotinezakjes zitten in het oog van de storm. Deze discussie stelt zich momenteel echter niet, aangezien beide producten niet op de Belgische markt te vinden zijn. Verwarmde tabak wordt in België door de producenten niet aangeboden en nicotinezakjes zijn sinds 1 oktober 2023 verboden in ons land.” 

Dat Perstablo het label B18 in leven heeft geroepen als eerste label voor een verantwoorde verkoop, noemt Van Poucke “een mooi initiatief van de sector om aan te tonen dat ze begaan zijn met de gezondheid en veiligheid van jongeren.” Maar tegelijk zou een dergelijk label volgens haar niet nodig moeten zijn “aangezien het merendeel van de acties in het charter wettelijk bepaald zijn.” 

Bpost 

“Bpost is een autonoom staatsbedrijf dat volledig verantwoordelijk is voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Om een duurzame relatie op te bouwen met haar partners is het belangrijk dat er een marktconforme vergoeding wordt betaald voor dienstverlening”, klinkt het bij Van Poucke en N-VA. 

“Wat betreft de selectie van postpunten is het aan het bedrijf om een analyse te maken van mogelijke partners en de partner te selecteren die het meest voldoet aan de criteria. In tweede instantie geven wij de voorkeur aan een perswinkel als locatie voor een postpunt.” 

Weddenschappen 

Een gokverslaving kan levens verwoesten, klinkt het. “Het bestrijden van illegale websites in samenwerking met alle betrokken actoren en met alle mogelijk middelen moet een prioriteit zijn van de overheid.” 

Hiervoor kijkt N-VA naar EPIS. “Om een optimale bescherming van spelers te waarborgen vinden wij het echter essentieel dat de EPIS-controles ook gelden in krantenwinkels waar dezelfde toestellen worden aangeboden als in kansspelinrichtingen klasse IV. De bereikbaarheid en de zichtbaarheid van dergelijke winkels is vaak veel beter dan van een gewone kansspelinrichting klasse IV. Bovendien kan de dagbladhandelaar zonder EPIS niet weten of een speler ooit gokproblemen heeft gehad of aan een schuldbemiddelingstraject deelneemt.” 

Nationale loterij 

N-VA is voorstander van een gelijk speelveld. Strengere regels voor sportweddenschappen en gokken met betrekking tot reclame en consumentenbescherming kunnen maar efficiënt zijn wanneer de grootste speler op de markt op dezelfde manier gereguleerd wordt. 

in Info
Verkiezingsdossier
Les Engagés over de sector