Verkiezingsdossier
Vooruit over de sector

Vooruit blijft sterk geloven in de perswinkel als cruciaal onderdeel in het sociale weefsel van de maatschappij. Dat zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. “Ondanks de opkomst van digitale media blijven perswinkels van cruciaal belang voor de samenleving. Ze bieden niet alleen een laagdrempelige toegang tot gedrukte media en andere producten, maar zijn ook essentieel voor het behoud van de sociale cohesie.” 

Dat de perswinkel moet blijven bestaan, is volgens Depraetere meer dan normaal: “We delen dan ook zeker de visie van uw beroepsfederatie dat het belangrijk is om te waken over het voortbestaan van de sector en de leefbaarheid voor iedereen die erin werkzaam is.” 

Sportweddenschappen 

Op vlak van sportweddenschappen is Vooruit wel heel duidelijk: die horen niet in perswinkels en dus ziet de partij die ook het liefst verdwijnen uit de winkels.  “Zoals u ondertussen ook hebt gelezen, vinden wij het evenwel niet langer te verantwoorden dat er in perswinkels ook sportweddenschappen worden aangeboden. Anno 2024 kunnen we absoluut spreken van een ‘gokepidemie’, onder meer door de enorme toename van de populariteit van sportweddenschappen. Geld inzetten op sportwedstrijden is bovendien de gokvorm die het meest frequent wordt beoefend door de Vlaamse studenten. Nu veel lokale besturen erin slagen wedkantoren te weren uit de buurt van scholen en ziekenhuizen, richt de goksector zich alsmaar meer op de krantenwinkel als alternatief. Dat is problematisch omdat dit gokken zowel zeer zichtbaar als zeer laagdrempelig maakt. Er is in krantenwinkels bovendien veel minder controle en bescherming.” 

Tabaksproducten 

Ook wat tabaksproducten betreft, meent de partij dat het goed is om de verkoop sterk te reguleren. Vooruit heeft de expliciete ambitie om tot een rookvrije generatie te komen.  

“We moeten dan ook alles in het werk stellen om daar te geraken. Tabaksproducten zoals nicotinepouches, snus, verhitte tabak en zo verder, geven mensen een vals gevoel van veiligheid. We kennen vaak de gevolgen op lange termijn nog niet goed, maar wat we alvast wel zeker weten is dat het heel erg verslavende producten zijn. Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen via die producten uiteindelijk alsnog terechtkomen bij sigaretten. De e-sigaret kan een rol spelen in het stoppen met roken, maar het is ook hier wel belangrijk dat het geen opstap wordt voor mensen die nog niet rookten. De e-sigaret wordt heel erg aantrekkelijk gemaakt, zeker voor jongeren, met allerlei kleurtjes en smaakjes. We moeten alles in het werk stellen om jongeren te beschermen tegen deze verslavende middelen.” 

in Info
Lees hier de integrale tekst oven de display ban