Perstablo reageert geschokt op voorstel Vooruit dat gokspelen wil verbieden in perswinkels

Helaas was het geen 1 april grap, het voorstel van Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere. Volgens haar horen gokspelen niet thuis in een perswinkel en moeten ze dus ook verboden worden. Perstablo, de beroepsfederatie voor perswinkels in Vlaanderen, reageert geschokt op dit voorstel. Opnieuw wordt een hele sector aangevallen met een wild idee zonder dat de federatie ook maar in dialoog is kunnen gaan, klinkt het.

"Mevrouw Depraetere blijkt duidelijk niet mee te zijn in het verhaal van de perswinkels. Een maatregel die destijds gelanceerd is als minieme compensatie voor de krantensubsidie voor Bpost, wilt zij nu afschaffen. We horen haar praten over de "pseudokrantenwinkels" die misbruik maken van dit systeem, wel, laat ons die pseudowinkels aanpakken. Dat is iets wat wij als federatie al jaren vragen. Maar kies hier niet voor de gemakkelijke oplossing door een hele sector te viseren die het nu al moeilijk heeft." - Yannick Gyssens, voorzitter Perstablo.

De beroepsfederatie ziet dit als een populistisch schreeuw in tijden van campagne in aanloop naar verkiezingen maar betreurt dat dit op de kap van de nog ongeveer 1.650 resterende zelfstandige perswinkels moet gebeuren.

Veel beter zou de overheid werk maken van een wettelijk vastgelegde definitie van wat een perswinkel is. Op die manier kunnen de valsspelers die misbruik willen maken van het systeem om gokspelen aan te kunnen bieden, aangepakt worden.

"Vandaag zien we dat winkels enkele kranten en magazines verkopen om zich als perswinkel voor te kunnen stellen en zo gokspelen aan te bieden. Die pseudowinkels moeten eruit. Daarom roep ik mevrouw Depraetere op werk van te maken van een definitie voor perswinkels en eindelijk eens te kiezen voor een goede oplossing in plaats van de gemakkelijke." - Yannick Gyssens.

in Info
Krantencontract: "Opnieuw worden perswinkels vergeten"