Krantencontract: "Opnieuw worden perswinkels vergeten"

Het heeft even geduurd maar er is dan toch een akkoord rond de krantenbedeling en de daarbij horende subsidie. Helaas moeten we vaststellen dat de perswinkels opnieuw vergeten worden in dit hele verhaal. 

Hieronder vind je de reactie van Perstablo op het nieuwe krantencontract.

"Wederom moeten we vaststellen dat de economische impact op perswinkels vergeten worden in dit hele debat. Hoewel we als federatie de bevoegde minister en het kabinet hebben gevraagd om in dialoog te gaan, wordt er nu opnieuw een beslissing genomen die duizenden zelfstandige perswinkels treft. Elke dag moeten twee perswinkels de deuren sluiten en daar hebben deze subsidies een groot aandeel in. Het is een crapuleus onderonsje tussen de uitgevers, de politiek en Bpost. Werkgelegenheid bij Bpost primeert boven werkgelegenheid bij zelfstandigen.

Dit is gewoon een verderzetting van de subsidies als voorheen, alleen komt het geld nu via een omweg langs de uitgevers bij Bpost terecht. Het wordt tijd dat de regering ook eens denkt aan al die zelfstandige persverkopers die elke dag in de weer zijn in hun winkel en er elke dag voor moeten vechten om het hoofd boven water te houden. Men spreekt telkens over een een economisch bloedbad bij Bpost als die subsidie zou verdwijnen, wel dat economisch bloedbad woedt in onze sector al jaren. Op die manier drijven we perswinkels gewoon de dieperik in maar dat lijkt niemand te deren. ​ Als dit een enorme besparing is zoals de premier beweerd, dan wordt het misschien eens tijd dat de schade die de perswinkels al jaren lijden door deze subsidie, eindelijk eens vergoed worden. Dit moet stoppen."

in Info
Perstablo stelt historisch lage marges op tabaksverkoop aan de kaak