Eerste receptie voor partners meteen groot succes

Na maanden voorbereiden was het dan eindelijk zover. Salon De Romree in Grimbergen was op 29 september het decor voor de eerste receptie van Perstablo waar alle partners op werden uitgenodigd. Ook ministers David Clarinval en Vincent Van Peteghem tekenden present. Naast een gezellige avond, was het voor Yannick Gyssens en het hele team van Perstablo vooral toch een erg belangrijk moment om met alle partners in dialoog te gaan. Geen onderwerp werd geschuwd: de energiecrisis, de lage winstmarges, de accijnzen op tabak, de definitie die perswinkels moet beschermen en de digitalisering waren enkele van de belangrijke zaken die werden aangekaart.  

Voor aanvang van de avond stonden de zenuwen strak gespannen bij Perstablo. Donderdagavond 29 september moest de apotheose worden van maanden voorbereiden. Het doel was een receptie organiseren voor alle partners die van ver of dichtbij betrokken zijn bij Perstablo en de sector: de Nationale Loterij, AMP, de tabaksindustrie,… iedereen tekende present. Hiermee was deel één van de avond al meteen geslaagd.  

Pijnpunten aanpakken

“Deze avond heeft verschillende doelen”, zei voorzitter Yannick vooraf bij de besprekingen. “In de eerste plaats moet het een gezellig samenzijn worden waar er lekker gegeten en veel gelachen wordt. Maar deze receptie is eigenlijk veel meer dan dat. Binnen de sector zijn er een aantal pijnpunten die aangepakt moeten worden en die besproken kunnen en zullen worden die avond.” Om dat doel kracht bij te zetten, werden ook minister David Clarinval (bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s) en minister Vincent Van Peteghem (bevoegd voor Financiën, Fraudebestrijding en Nationale Loterij) uitgenodigd. (Lees alles over de speech van minister Van Peteghem in dit magazine in de rubriek ‘In Gesprek Met’).  

De avond startte om 19 uur met een kleine receptie terwijl het wachten was op de ministers. Zij zaten wat langer dan voorzien vast in het parlement maar rond 20 uur werden ook zij ontvangen door Yannick. Na een drankje en een hapje namen ze elk het woord. Nadien was het aan voorzitter Yannick.  

“Als federatie voor perswinkels in Vlaanderen is deze samenwerking van vitaal belang om de traditie van de perswinkel te bewaren, meer nog, opnieuw te laten bloeien als weleer.” Daarmee werden de puntjes meteen op de i gezet en de ambities uitgesproken. “Dat is de ambitie die we met ons allen moeten koesteren. De perswinkel mag niet verdwijnen. De perswinkel is cultureel erfgoed en het kloppende hart van elke gemeente, van elk dorp en elke stad. Daarom moeten we er samen een doel van maken ervoor te zorgen dat deze winkels blijven voortbestaan en dat kan alleen als we blijven samenwerken. Met de partners, met de winkels maar zeker ook met beleidsmakers.” 

Winstmarges en accijnzen

In zijn speech had Yannick het onder andere over de winstmarges van rookwaren die de laatste jaren sterk gedaald zijn door de stijgende accijnzen die de overheid oplegt. “In deze context, heren ministers wil ik u er toch eens op wijzen dat iedere stijging van accijnzen op rookwaren een directe impact heeft op de winstmarge van de kleinhandelaar. Misschien moeten we samen eens zoeken naar een manier zodat de consument getroffen wordt door de accijnsstijgingen en niet de kleinhandelaar”, aldus de voorzitter.  

Ook de energiecrisis was een hot item in de speech van Yannick. Hij vroeg oplossingen voor de sector die erg afhangt aan vaste verkoopprijzen. “Daar waar andere sectoren de hogere kosten deels of volledig kunnen doorreken in hun verkoopprijzen, is dat voor ons veel minder evident. We moeten ons realiseren dat zowat 95 procent van de producten die een perswinkel verkoopt, een vaste verkoopprijs heeft. Op de prijs van pers, loterij en tabakswaren, de drie voornaamste productgroepen voor onze winkels, hebben wij geen vat.” 

Gelukkig is er niet alleen kommer en kwel en mochten de uitbaters niet vergeten worden. Want hoewel de sector kampt met tal van pijnpunten, is er ook goed nieuws. Dat er dagelijks duizenden en duizenden mensen elke dag opnieuw hun winkel openen en met veel plezier hun klanten ontvangen mag niet vergeten worden. Een boodschap die Perstablo ook met de rest van de zaal wilde delen. 

Trotse winkeliers

“Onze winkeliers zijn enorm trots op hun winkels en het werk dat ze verrichten. Als ik één ding zeker weet, is dat de smaken en wensen van onze klanten voortdurend veranderen en onze ondernemers enorm veel creativiteit tonen om aan deze vragen en wensen te voldoen. Perstablo moedigt diversificatie aan. Een Postpunt, een bankservice, pakketjesdiensten, sportweddenschappen en ga zomaar voort. De tijd dat een winkel kan overleven op de verkoop van kranten en magazines is gepasseerd, en zal ook niet meer terugkomen.  De weg vooruit, dat is het enige wat telt. En dat is waar Perstablo voor staat. Wij zullen de belangen van deze winkels blijven verdedigen. Wij zullen luisteren naar de noden, actie ondernemen waar nodig en strijden als dat moet.”          

Daarnaast pleitte Yannick ook voor de revolutie in de tabaksindustrie die nu gaande is. Tabaksbedrijven zetten de laatste jaren steeds meer in op alternatieve rookwaren die de traditionele sigaret moeten terugdringen. Alternatieven die gezonder blijken te zijn, denk aan nicotine pouches, vaping en verwarmde tabak. Perstablo ziet in de perswinkel de ideale partner om de consument over deze producten te informeren, alleen laat de huidige wetgeving niet toe deze producten aan te prijzen.  

De speech werd op een warm applaus onthaald waarna het buffet geopend werd. Gasten konden kiezen tussen een Noordzee-, Belgisch en Spaansbuffet. Onder muzikale begeleiding van Lady Trumpet en nadien het muzikale trio Bluf die de zaal trakteerde op tal van klassiekers op aanvraag. De bestuurders van Perstablo mengden zich onder de gasten en bespraken hun domein met de partners, terwijl Yannick in een een-op-eengesprek met minister Van Peteghem afspraken maakten om in de toekomst samen te zitten. 

Daarmee is de missie van deze avond ook meteen geslaagd voor Perstablo. “Ik ben heel tevreden van de avond”, reageerde een tevreden voorzitter. “Iedereen heeft het naar zijn zin gehad en wij hebben onze agendapunten kunnen bespreken met de partners en de bevoegde ministers. Maar, en dat is minstens even belangrijk, iedereen had een fijne avond. Nu hopen dat hier iets kan uit voortkomen voor onze winkels. Maar zoals ik al zei in mijn speech: Wij zullen luisteren naar de noden van de sector, actie ondernemen waar nodig en strijden als dat moet.” Om 23 uur was de avond afgelopen en trok iedereen moe maar voldaan richting huis.  

in Info
In gesprek met minister Vincent Van Peteghem