De Nationale Loterij in 2022: voor het eerst in haar geschiedenis zowat een miljard euro uitgekeerd

De Belgen speelden in 2022 eerder gematigd met de spelen van de Nationale Loterij. Deze bewuste houding van de spelers wat betreft beschikbaar budget bracht het een omzetcijfer van de Nationale Loterij in 2022 op 1.488.000.000 euro. 

De producten van de Nationale Loterij zijn procyclisch. Dit betekent dat de huidige economische conjunctuur zich ook laat voelen in het speelgedrag van de spelers en in de omzet van de Nationale Loterij. Ondanks deze uitdagende omstandigheden is de Nationale Loterij erin geslaagd voor het boekjaar 2022 een omzetcijfer neer te zetten van 1.488.000.000 euro. 

“Er speelt een procyclisch effect. Het verminderde consumentenvertrouwen en de onzekere financiële situatie waarin mensen zich bevinden heeft als logisch resultaat dat er minder gespeeld werd met de producten van de Nationale Loterij. Onze spelen zijn van nature verantwoord, en daaruit volgt dat het speelgedrag van onze spelers dat ook is”, zo benadrukt Jannie Haek, Gedelegeerd Bestuurder en Voorzitter van het Directiecomité van de Nationale Loterij. In die context bedroeg het gemiddelde inzetbedrag om met een product van de Nationale Loterij te spelen 4,90 euro in 2022. 

“Heel wat Belgen wagen af en toe hun kans met onze spelen en dit voor een klein inzetbedrag. Het verschaft hen plezier, doet dromen en geeft hen een kans om te winnen, maar het biedt ook de kans om ontelbare initiatieven te steunen in de sociale, culturele, sport of wetenschapssector”, aldus Jannie Haek. 

Perswinkels

Eind 2022 telde de Nationale Loterij 8.117 verkooppunten.
De perswinkels zijn als historische partners van de Nationale Loterij goed voor 47% van haar totale omzetcijfer.
De verkoopcijfers van het digitale kanaal blijven stabiel: zij vormen 24% van de totale omzet. Niet minder dan 81% van deze digitale omzet is afkomstig van het mobiele segment, denk aan smartphones en tablets. 

In 2022 hebben 95.806.065 winnaars een totaal winstbedrag van 998.067.686 euro onder elkaar verdeeld. Met andere woorden: voor het eerst in haar geschiedenis heeft de Nationale Loterij in 2022 zowat een miljard euro aan haar winnaars uitgekeerd. 

Mooie verrassing is de unieke gebeurtenis in de gemeente Olmen waar 165 gelukkigen de EuroMillions jackpot van zo’n 142 miljoen euro mochten verdelen. Zo zorgde de Nationale Loterij er in 2022 voor dat 204 mensen zich voortaan miljonair of bijna-miljonair mogen noemen: 29 dankzij de Lotto en 175 dankzij EuroMillions. 

Krasloten

De krasproducten, ten slotte, hebben een omzet opgeleverd van 450 miljoen euro. “Het spelaanbod van de Nationale Loterij rust op drie sterke pijlers: Lotto, EuroMillions en de krasbiljetten. Dat maakt deel uit van onze diversificatiestrategie, waardoor we zowel een duurzame groei kunnen verwezenlijken als bestendig zijn in geval van onvoorziene evolutie binnen één van deze pijlers. De afgelopen jaren hebben wij hard gewerkt aan onze krasbiljetten om die pijler van een duurzame groei te kunnen verzekeren. Vandaag hebben we dat doel bereikt”, zo luidt de analyse van Gedelegeerd Bestuurder Jannie 

in Info
Perstablo vindt nieuwe anti-tabaksplan gemiste kans voor rookvrije generatie