Tips en tricks hoe je jouw winkel tegen inbraken en overvallen kan beveiligen

Het is geen geheim dat inbrekers en overvallers in de winter actiever zijn dan in de zomer door de donkere avonden en ochtenden. Het is dus erg belangrijk om jouw perswinkel goed te beveiligen, zowel ’s nachts als overdag om zo de veiligheid van jouw personeel en klanten te kunnen garanderen. Maar hoe doe je dat? En welke systemen zijn er allemaal op de markt? Is een camera voldoende of is ook een alarm aangewezen? Robby Baeyens, zaakvoerder van Group Inbraakveilig  geeft antwoorden.

Sterke dranken, tabakswaren, cash geld. Het staat vaak hoog op het verlanglijstje van inbrekers en overvallers. Drank en tabak zijn eenvoudig te stelen en bovendien geraken ze deze spullen gemakkelijk kwijt op de zwarte markt. En cash geld? Daar zegt geen enkele dief neen tegen. Het spreekt dus voor zich dat perswinkels een geliefkoosd slachtoffer zijn, zowel voor de gelegenheidsdief als voor georganiseerde misdaadbendes. Kijken we naar de statistieken, dan blijkt dat een perswinkel bovengemiddeld scoort wat betreft het aantal inbraken en overvallen.

Het is dus van belang uw perswinkel goed te beveiligen. Zeker in de winterperiode wanneer het langer donker wordt. Maar hoe doe je dat juist? Wij vroegen het aan Robby Baeyens, zaakvoerder van Group Inbraakveilig uit Dendermonde. We zoomen in op verschillende aspecten van beveiliging, kijken naar de nieuwste trends en naar de kostprijs. Het goede nieuws? “Grote investeringen zijn niet nodig om jouw winkel inbraakveilig te maken.”

  • Camerabewaking

Tot enkele jaren geleden hadden camera’s vooral een passieve functie. Ze werden gebruikt om overvallers en inbrekers te herkennen en hen zo op te sporen. Helaas heeft op dat moment de inbraak al plaatsgevonden. Bovendien gebeurt het wel eens dat inbrekers onherkenbaar zijn en dan hebben de beelden weinig nut.

Maar daar is vandaag verandering in gekomen. “Vandaag zijn camera’s proactief”, weet Robby. “De tendens is een two-in-one camera of zelfs een three-in-one camera. Dat zijn intelligente camera’s die in werking schieten als zij iets ongewoon waarnemen. Zo kennen deze camera’s bijvoorbeeld het verschil tussen wagens en personen. Komt een wagen in een zone die is aangeduid als verboden terrein, dan zal de camera dat melden, ofwel aan een noodcentrale, ofwel aan de eigenaar van het gebouw. Dat is het principe van een two-in-one camera.”

Een three-in-one camera gaat nog verder. Hier zal de camera ook aangeven aan de persoon dat hij of zij gefilmd wordt en zich op verboden terrein bevindt. Denk aan boodschappen als: de politie is gewaarschuwd of u wordt gefilmd. Op die manier is een mogelijke indringer op de hoogte van het feit dat hij of zij gezien is en vaak resulteert dat dan in het vluchten van de inbreker. De camera kan ook lichtflitsen laten afgaan wat de inbreker meteen afschrikt.

Daarnaast kunnen camera’s ook functioneel helpen in een perswinkel. “Zo zijn er camera’s die het aantal mensen in een bepaalde ruimte monitoren. Is dat aantal te hoog, dan zal er een melding komen en weet de uitbater van de winkel dat er bijvoorbeeld een extra kassa moet worden geopend”, aldus Robby.

Dergelijke systemen hoeven niet duur te zijn. Zo werkt Group Inbraakveilig met een leasesysteem op basis van een maandelijkse huurkoopprijs. “Zo hoef je als uitbater geen grote smak geld in een keer neer te tellen maar kan je toch terugvallen op een goed veiligheidssysteem. Prijzen starten in dat geval al onder de 100 euro per maand. Wil je liever meteen een goede camerabewaking aankopen, dan start dat vanaf 1.000 euro.”

  • Kluizen

Camerabewaking is niet alles en dus is een combinatie met een kluis een goed idee. Kluizen heb je in alle maten en gewichten, je hebt er die verankerd zijn in de grond of tegen een muur. Een kluis verankeren is altijd een goed idee want hoewel die vaak erg zwaar zijn, kunnen ze, hoe moeilijk ook, altijd wel gedragen worden.

“Ook raad ik aan om een tijdsvertraging in te stellen. Dat betekent dat kluizen niet snel geopend kunnen worden na het invoeren van een code. Uit onderzoek is gebleken dat dit vertragingsmechanisme dieven afschrikt. Een vertraging van vier of zes minuten is vaak al voldoende”, vertelt Robby. “Het onderzoek leert ons dat dieven het vaak na drie minuten al voor bekeken houden. Belangrijk is wel dat het duidelijk aangeduid wordt op de kluis dat er een tijdsvertraging op zit.”

Naast deze kluizen heb je ook afstort- en afroomkluizen. Dat zijn kluizen die iets weghebben van een brievenbus. Hier kan je snel grote sommen cashgeld in kwijt via een smalle gleuf. “Hierdoor kan je door de dag heen een te veel aan cash uit de kassa halen en het hier deponeren. Dat zorgt voor extra beveiliging naar het personeel en klanten toe.”

Of je nu een kluis met een sleutel neemt, of eentje met een code, beide zijn ze even veilig. Uit ervaring weet Robby dat vooral de kluizen met code een populaire keuze zijn. Nog een leuk weetje: alle kluizen zijn vandaag ook brandveilig. Dat betekent dat ze, afhankelijk van het merk en soort, tot zeker een half uur tegen vlammen kunnen.

De prijs voor een goede kluis start al vanaf 100 euro. Afhankelijk van het type en de grootte lopen deze prijzen op.

  • Mistgeneratoren

Een Belgische uitvinding in de lijst van middelen tegen overval en diefstal is de mistgenerator. Tijdens concerten is het een vaak gebruikt middel om voor sfeer te zorgen maar als beveiligingsmiddel is het heel doeltreffend. Vooral bij juweliers en tankstations worden mistgeneratoren vaak geïnstalleerd. Bij een overval vult de ruimte zich in enkele luttele seconden met een dichte mist waardoor de overvaller(s) geen hand voor de ogen ziet/zien. “Overvallers zien niets meer en slaan op de vlucht. Bij dit principe denk je vooral aan de veiligheid van je klanten en het personeel. Je weet nooit met wie je in aanraking komt en hoe gewelddadig ze zijn”, vertelt Robby. “Je denkt beter altijd eerst aan de veiligheid van de mensen, dan pas aan je producten of geld.”

Belangrijk detail bij dit beveiligingssysteem is dat je als eigenaar verantwoordelijk bent voor de mogelijke letsels die een overvaller overhoudt aan een mogelijke val door het mistgordijn. “Raakt de overvaller in paniek en bezeert hij zich, dan ben je als uitbater verantwoordelijk. Daarom is het erg belangrijk dat je de mistgenerator op de juiste plek hangt. Idealiter bij de kassa en bijvoorbeeld niet bij de uitgang. Zo kan hij of zij altijd gemakkelijk de uitgang vinden om te vluchten.” De mist is niet schadelijk voor product, mens en dier.

De prijzen van mistgeneratoren starten vanaf 800 euro.

  • Alarmsystemen

Een alarmsysteem is misschien wel het bekendste beveiligingsmiddel. Het loeiende geluid wanneer er zich iets ongewoon voor doet. De dief zal afgeschrikt worden maar daar stopt het vaak bij. “Het is daarom verstandig om doormelding met videoverificatie te integreren in een alarmsysteem”, gaat Robby verder. “Je hebt sensoren die op lichaamswarmte reageren, bewegingen of geluid. Wordt er iets geregistreerd, dan kan het alarm een centrale verwittigen die op hun beurt de politie kunnen verwittigen. Of je krijgt een melding op je smartphone.”

Daarnaast heb je de zogenoemde hold-up-knop. “Die knop bevestig je meestal onder je toonbank en kan je indrukken als je gevaar opmerkt of bedreigd wordt. Dat is een stil alarm dat de alarmcentrale waarschuwt. Zij waarschuwen op hun beurt de hulpdiensten. Het goede is dat de alarmcentrale meteen de politie belt zonder eerst te vragen of alles in orde is. Zij gaan ervanuit dat wanneer de overval-knop wordt ingedrukt, er ook echt gevaar dreigt.”

Belangrijk is ook dat je alarmsysteem het INCERT-certificaat heeft. Dat is een keurmerk voor België en geeft aan dat het toestel technisch gekeurd is en volgens de regels van de kunst geïnstalleerd werd. Dat is op zich geen verplichting, maar heel wat verzekeringskantoren vragen dit vaak. Zo is er een zekerheid over de kwaliteit van het alarmsysteem. “Denk hierbij bijvoorbeeld aan een veiligheid tegen sabotage, dat het alarmklavier bewaakt is en dat er voldoende sterke batterijen aanwezig zijn bij geval van een stroompanne.”

De prijs voor een alarmsysteem start vanaf 1.000 euro en is afhankelijk van wat er nodig is.

  • Brandbeveiliging

Los van inbraken en diefstallen, is ook brandveiligheid erg belangrijk. Een eenvoudige rookmelder heb je al voor weinig geld maar ook hier kan je zover gaan als je zelf wil. Over het algemeen heeft een perswinkel niet veel nodig omdat het vaak om kleinere winkels gaat. Wordt de winkel groter, dan is het aangeraden om meerdere rookmelders te plaatsen.

“Er bestaan verschillende manieren om een brand te melden. Je hebt de bekende rode drukknoppen maar daarnaast heb je ook sensoren die aangesloten worden op een brandmeld- of alarminstallatie. Gaat het alarm af, dan wordt alarmmeldkamer verwittigd. Dat is handig als je niet in de winkel bent. Bij brand kan er een alarm afgaan, maar als je niet aanwezig bent, hoor je dat alarm ook niet.”

Er zijn verschillende soorten van brandalarmen. Zo heb je er die rook detecteren maar zijn er ook die een plotse stijging van temperatuur kunnen meten. “Voor een perswinkel is een inbraakalarm met daarop ook rook- en brandsensoren aangesloten een verstandige keuze. Het vraagt een minimale investering en je bent zeker dat de hulpdiensten snel verwittigd worden bij brand. Je kan die melding ook laten doorschakelen naar jouw smartphone.“

Een eenvoudige rookmelder vind je online al voor nog geen dertig euro. Wil je gekoppelde rookmelders, dan starten de prijzen vanaf 100 euro. Rook- en brandsensoren die aangekoppeld worden op een inbraakalarm kunnen natuurlijk ook altijd.

  • Tot slot, enkele tips

“De belangrijkste tip: verlichting. Inbrekers houden van het donker. Dus een goede verlichting is een goed afschrikmiddel. Zorg ervoor dat je gevel met sensoren is uitgerust zodat het licht aanspringt wanneer er iemand passeert. Ook in de winkel is dat aan te raden”, weet Robby.

“In de winkel is het belangrijk dat waardevolle spullen in het gezichtsveld van de medewerkers ligt. Lukt dat niet, dan plaats je er best een camera. Zorg er ook voor dat klanten zien dat ze gefilmd worden met behulp van een confrontatiemonitor aan de ingang van de winkel. Tot slot zijn rampalen voor de etalage ook een goed middel tegen ramkraken.”