Privédetectives in de strijd tegen verkoop illegale sigaretten

In Nederland maakt de tabaksindustrie gebruik van privédetectives in de strijd tegen de verkoop van illegale sigaretten en tabak.
Zij zoeken naar illegale verkopers en proberen ook handelaren en fabrikanten te op te sporen.

De politie rolde in de afgelopen anderhalf jaar in Nederland alvast tien illegale sigarettenfabriekjes op. In de illegale fabrieken werken vrijwel alleen buitenlandse werknemers, die hier illegaal verblijven.
In een vorig jaar opgerolde fabriek in Utrecht waren voor de werknemers slaapplaatsen, een douche en zelfs een woonkamer met tv ingericht. De sectorvereniging VSK van tabaksproducenten maakt gebruik van hun diensten.
“Particuliere rechercheurs komen op plekken waar wij niet zo makkelijk kunnen komen,” zegt directeur Jan Hein Sträter. Je moet heel gericht op zoek om de verspreiders van nepsigaretten op te sporen, en de politie heeft nu eenmaal andere prioriteiten waaronder drugshandel.

Er gaat erg veel geld om in de illegale handel. Onze merken worden vervalst, de winkeliers lopen geld mis en de schatkist ook.
Tabakshandelaars krijgen regelmatig tips binnen van winkeliers die merken dat in hun buurt of online illegale sigaretten worden verkocht.