In de Kijker: Dagbladhandel ‘t Bolkske

Wanneer we dagbladhandel ‘t Bolkske in Vosselaar binnenwandelen worden we meteen begroet met een goedendag en een glimlach. Achter de toonbank staat het sympathieke uitbatersduo Carine Vanaelten en Luc Roels. Hun verhaal begon op 1 april 1986, in het kleine pand aan de overkant van de straat.  

Vertel eens, hoe is jullie krantenwinkel ontstaan?  

Carine: “Ons winkeltje begon hier aan de overkant, in een kleiner pand van zo’n 30m2. Toen stond ons winkeltje nog propvol hoge rekken, van de vloer tot aan het plafond. In die tijd verkochten we tot 360 Dag Allemaal’s per dag, en tot wel 150 kranten. Als we vandaag nog 60 tijdschriften en 20 kranten verkopen, mogen we van een goede dag spreken. 

25 jaar geleden besloten we te verhuizen naar de overkant van de straat. Een grote investering die ons, zeker in het begin, flink wat angst inboezemde. Nu weten we dat we beter ook het pand hiernaast gekocht hadden, maar dat is achteraf natuurlijk makkelijk spreken! 

De buurt zelf is ook erg hard veranderd. Vroeger waren hier wel 30 winkels in de straat, nu wordt die vooral gebruikt als verbindingsweg tussen de snelweg en de dorpskern. ” 

Is er verder nog veel veranderd?   

Carine: “Toen we begonnen was Lotto nog met een oranje bakje en met een doorschrijfpapiertje. Toen moesten we elke vrijdag alles sorteren en uitrekenen. Dat was flink stressen, zo ben ik eens een ticket kwijt geweest en dan maar zoeken naar het dubbeltje! Nu kan er zo weinig verkeerd gaan, een echte luxe voor de dagbladhandelaar. Maar ja, toen kregen we nog 7,5% natuurlijk… Ik heb het altijd jammer gevonden dat de regionale kantoren van Lotto weg zijn. Nu heb je erg weinig contact met de organisatie.” 

Luc: “De tabaksprijzen zijn nog zoiets. Waar je vroeger een pakje sigaretten kon kopen voor 68 frank (€1,68) of een pakje tabak voor 48 frank (€1,18), zal dat nu niet meer waar zijn!” 

Zeg Luc, je persrek ziet er helemaal full cover uit?  

Luc: “Ik hou goed in het oog wat niet verkoopt en die magazines gaan uit de rekken. Een volledige cover tonen spreekt meer aan en verkoopt doorgaans beter. Ik zou graag veel nieuwe dingen proberen, maar je kan nu eenmaal niet zomaar teruggeven wat niet verkoopt.  

Ik ben er ook wel van overtuigd dat als ze eens wat beter zouden luisteren, we veel meer tijdschriften zouden kunnen verkopen. Neem nu Mediahuis: vroeger gaven zij automatisch extra kranten wanneer er iets over jouw gemeente instond. Nu zijn die kranten soms al om 9 of 10u uitverkocht, waarna het callcenter je in de kou laat staan als je om meer vraagt. 

En wat is het toch ook met die abonnementen… Vroeger namen mensen die vanwege goede artikels of prachtige covers. Nu moet je er gewoon een gratis cadeau bij geven en mensen zijn al voor 50% verkocht! Bovendien raken mensen die abonnementen binnen de kortste keren toch beu. En jongeren lezen al helemaal niets mee, dat merken we ook aan onze eigen kinderen.” 

Wanneer ik hier binnenwandel merk ik ook meteen het enorme assortiment aan snoep. Hoe komt dat?  

Carine: “Het is nochtans minder dan vroeger. Ondanks dat iedereen op gezonde voeding begint te letten, blijft het toch erg goed verkopen. Het staat dan ook in wat wij ‘de rode zone’ noemen, de zone waar iedereen langs moet wanneer hij de winkel binnenkomt. Ik maak ook snoeptaarten, met groot succes. Je kan de bestellingen soms niet bijhouden!  

Ik geef nog een goede tip aan mijn collega’s: plaats je snoepmanden en pralines dicht bij de toog en presenteer alles mooi. Mensen kijken als eens graag rond wanneer je hun pakje zoekt en dan zijn ze snel verleid.” 

Jullie ontvangen dus ook pakjes?  

Carine: “En dat zijn er me behoorlijk veel! We zijn een afhaalpunt voor verschillende aanbieders zoals Mondial Relay. Postpunt zijn we ook al enkele jaren. Om plaats te maken hebben we heel wat moeten herschikken, maar ik heb er nog geen moment spijt van gehad. Mensen kijken snel rond en kopen iets extra wanneer ze voor hun pakje komen. Iedereen koopt tegenwoordig zo veel online, zelfs de oudere generaties. Eenmaal die weten hoe je op Bol.com moet bestellen laten ze maar al te graag zien hoe goed ze weg zijn met die technologie. Ik ben overtuigd dat het onze zaak beter heeft doen draaien!” 

Bieden jullie verder nog unieke diensten aan?  

Carine: “We specialiseren ons ook in e-sigaretten en vapes. Verschillende keren per week bestellen we bij UEG of Vapyrus uit Nijlen. We bestellen steeds een minimum, zo kunnen we kort op de bal spelen. Je hebt bijvoorbeeld periodes dat bepaalde smaken het beter doen. Vapyrus is een collega-krantenwinkel die ook een groothandel heeft. Daar kopen we Hexa-producten aan een goedkoper tarief dan bij EHALE zelf. De verkoop van e-sigaretten en vapes blijft hier vrij stabiel, en dat brengt een mooi centje op.” 

Dat is me heel wat! Hebben jullie eigenlijk nog vrije tijd?  

Carine: “Gelukkig wel. Al onze kinderen zijn het huis uit en we hebben een mobilhome waarmee we iedere zondag op stap gaan. Zo één dagje kan al wonderen doen en we komen steeds ontspannen terug. Verder zijn we allebei erg actief in het dorp, zo zit Luc bij de Raad van Economie Vosselaar. We hebben altijd genoeg te doen!”