In de Kijker: Dagbladhandel Papyrus, een begrip in Nijlen en daarbuiten

Zo’n 15 jaar geleden veranderde het professionele leven van Joeri Hoefkens en zijn vrouw Nadine voorgoed. “Ik werkte in de bouw en Nadine werkte als bemiddelaar bij het OCMW”, vertelt Joeri. “Mijn vrouw droomde al langer van een eigen zaak z’n tweetjes, dus is ze uiteindelijk gaan meedraaien in een krantenwinkel in de buurt. Enkele maanden later namen we Papyrus in Nijlen over.” 

Vertel eens Joeri, waarvoor staat dagbladhandel Papyrus vooral bekend? 

“Wat ons zo speciaal maakt, is ons uitgebreid aanbod en onze uitstraling. We zijn niet alleen bekend bij de buurtbewoners, maar ook bij collega dagbladhandelaars. Naast Papyrus baten wij ook vapegroothandel Vapyrus en Candy & More uit. Met die laatste verkopen we eigen snoepcreaties en snoep in bulk.” 

Dat is inderdaad een uitgebreider aanbod dan de gemiddelde dagbladhandel, hoe is dat geëvolueerd? 

“Papyrus heeft een heel traject doorgemaakt. We namen de winkel over in 2005, maar verhuisden pas in 2008 naar de nieuwbouw op de Bouwelsesteenweg. Dit gebouw was oorspronkelijk gezet voor een traiteurszaak, maar die is er nooit gekomen. Met wat vakkundige interieurinrichting hebben we er een winkel van kunnen maken waar we echt trots op zijn. 

Nadine en ik hebben altijd sterk ingezet op een uitgebreid en up-to-date aanbod. Het begon bij een groot assortiment aan hobbytijdschriften, maar sinds we naar de nieuwbouw verhuisden hebben we ook een grote selectie boeken. We houden altijd goed de trends in het oog, zo verkochten we bijvoorbeeld veel Diddl toen dat nog een rage was. 

Nu verkopen we naast kranten, magazines, tabak en kansspelen ook boeken, schoolartikelen, geschenken, snoepcreaties, een flink assortiment sigaren en nog veel meer…” 

En vanwaar het idee om verder te specialiseren met Vapyrus en Candy & More? 

“Het vapeverhaal begon met een startkitje voor winkeliers, maar vanwege de grote interesse hebben dat langzaamaan uitgebreid. Nu hebben we bij Vapyrus één voltijdse medewerker die alles mee in goede banen leidt. We verkopen vaping liquids en hardware aan andere dagbladhandelaars en vapeshops. 

Met Candy & More verkopen we snoepcreaties, potjes, zakjes en bulk, zowel voor particulieren als andere dagbladhandels. We merkten een aantal jaar geleden dat veel dagbladhandelaars gewoon saaie snoepzakjes verkochten met een plakbandje rond. Wij bieden net dat tikkeltje méér: mooie verpakkingen met attente details. Ook in onze dagbladhandel zetten we ons snoepaanbod graag in de kijker. Grote staanders en piramides vol snoep doen iedereen wel een zakje kopen. 

Sinds kort vind je onze winkel ook een pralinehoekje. Daarvoor werken we samen met een ambachtelijke chocolatier uit Berlaar-Heikant. De pralines zijn echt handgemaakt, en dat zie je ook aan het resultaat. Geen enkele praline ziet er helemaal hetzelfde uit, en dat heeft z’n charme!” 

Jullie hebben voor dagbladhandel Papyrus ook een webshop, is dat een grote investering geweest? 

“Ik denk dat de investering inderdaad een grote afschrikkende factor is voor veel dagbladhandelaars, maar wij hadden het geluk dat we voor Candy & More en Vapyrus al een online infrastructuur hadden, waardoor een derde webshop voor Papyrus niet zo’n grote kost was. 

Het lijkt me nodig om als dagbladhandelaar in te zetten op digitaal, maar pers-, tabak- en kansspelproducten lenen zich niet goed tot het webshopmodel. Daar komt bij dat je moet opboksen tegen het leverings- en retourbeleid van grote online spelers, niet vanzelfsprekend als dagbladhandelaar! Het zijn dan ook onze andere producten, zoals snoep, boeken, pralines of geschenken, die je voornamelijk online vindt. Maar onze klanten kunnen zich ook online inschrijven voor grote lottospeelpotten.”  

Welke tips zou jij meegeven aan collega’s? 

 “Stel aandachtig je aanbod samen en zet zoveel mogelijk producten in de kijker. Denk goed na over je presentatie en ga voor nét dat tikkeltje meer. Als je klanten een berg mooi gepresenteerd snoep zien liggen op weg naar de kassa, is het voor iedereen moeilijk om er af te blijven. Als je al die producten achteraan je winkel in een donker hoekje stopt, dan verkopen ze uiteraard minder goed. Bij Papyrus proberen we onze winkel ook zo open mogelijk te houden. Wij vermijden teveel reclame en hebben mooie eilanden waarop we onze producten kunnen aanbieden.  

Verder nog een oproep aan andere Perstablo leden: wanneer je een probleem hebt met een leverancier kan je dat vaak snel oplossen met een gericht telefoontje. Berichten plaatsen op Facebook haalt vaak weinig uit, al begrijpen we natuurlijk de frustratie!”  

Hoe ziet de toekomst eruit voor je eigen dagbladhandel? 

“Tijdens de coronamaanden schrokken we even van de verkoopcijfers. Boeken, tijdschriften en rookwaren deden het verrassend goed. Mensen zaten meer binnen en namen sneller een boek vast. Ik hoop dat we de komende maanden dan ook dezelfde positieve trend mogen doormaken! 

Verder hoop ik dat we gestaag blijven groeien, zowel met Papyrus, Candy & More als Vapyrus. We wensen onze collega’s dan ook graag hetzelfde toe!”