In de kijker: Dagbladhandel én bakkerij Odette

Een perswinkel waar je ook een bakker vindt die naast ovenvers brood, ook taarten en koffiekoeken aanbiedt. Ze zijn een zeldzaam maar bij Odette op de Antwerpsesteenweg in Malle kan het. Uitbaters Bart Rombouts en Els Van Thielen namen 1,5  jaar geleden Frank-I-Sport over en transformeerde het naar een moderne winkel met vier vaste medewerkers en een legertje jobstudenten. Dankzij de diversificatie kan Odette op een geweldig eerste jaar terugkijken. “Eigenlijk wilden we geen perswinkel meer overnemen maar deze kans konden we gewoon niet laten liggen.” 

Dag Bart, 1,5 jaar geleden nam je samen met je vrouw Els dagbladhandel Frank-I-Sport over. Waarom net dit pand? 

“We hebben al verschillende zaken gehad en we wilden oorspronkelijk geen perswinkel meer overnemen. Via een vertegenwoordiger die we persoonlijk goed kenden, hoorden we dat Frank Van Staeyen zijn dagbladhandel Frank-I-Sport wou verkopen en we wisten dat we hier meer zouden kunnen uithalen. We hadden gelijk: de omzetstijgingen gaan abnormaal snel vooruit. Wanneer wij een krantenwinkel kopen en opwerken, hebben we meestal rond de zes à zeven jaar nodig voor we deze weer verkopen, maar bij Odette zal het wellicht sneller gaan. Ik heb nog nooit zo’n goede winkel gehad als deze.” 

Waarom denk je dat net deze winkel zo goed verkoopt? 

“Voornamelijk omdat we echt op een toplocatie zitten. We zitten pal in het dorp van Malle en vlak over onze winkel is er een parking met meer dan 100 plaatsen. Onlangs is er naast ons ook een topslagerij bij gekomen. De klanten vinden hier dus alles wat ze nodig hebben. Wij hebben in onze winkel ook een bakkerij met vers brood, koffiekoeken en patisserie. En dat blijkt een gouden zet te zijn geweest want de bakkerij draait enorm goed. Onlangs is er ook warme bakker in de buurt gesloten, waardoor we minder concurrentie hebben.” 

Waarom is die combinatie perswinkel en bakkerij zo een succesformule volgens jou? 

“Omdat beide elkaar heel goed aanvullen. Mensen komen ‘s morgens hun krant, lotto, sigaretten of iets anders halen en kopen dan meteen ook een brood of wat koffiekoeken. Een perswinkel haalt zijn grootste omzetten tussen opening en 14 uur ‘s middags. Daarom dat wij ook inzetten op belegde broodjes. Dat die bakkerij bij ons zo goed werkt, betekent niet dat dat overal zo is. Wij hebben marktonderzoek gedaan en kwamen tot de conclusie dat hier in de buurt maar weinig bakkers zijn. Bovendien heb je naast ons die topslagerij en dan is een bakkerij een mooie combinatie.” 

Bart en Loes Van den Heuvel

Zo een bakkerij vraagt waarschijnlijk meer werk en dat kan anderen afschrikken. 

“Ik sta een uurtje vroeger op om alles klaar te zetten. Voor het brood, de koffiekoeken en de patisserie werk ik samen met een warme bakker. De overige 30 procent bakken wij hier ter plekke af. Denk aan onze curryrollen, de croissants en chocoladebroodjes, de rijsttaartjes, frangipanetaartjes en de stokbroden. Dat vraagt inderdaad extra werk maar de omzet die je draait is het dat helemaal waard. De marges op een bakkerij zijn best hoog en dat is toch ook heel belangrijk.” 

Jullie kozen er ook voor om alle salades zelf te bereiden terwijl je die ook in het groot kan aankopen. Waarom kiezen jullie voor die manier van werken? 

“Dat heeft puur met de kwaliteit van het product te maken. Je kan er inderdaad voor kiezen jouw kipcurry, krabsla, tonijnsla en eiersla aan te kopen maar dat zal nooit zo lekker zijn als wanneer je die zelf maakt. Door het zelf te bereiden weten wij ook wat erin zit en dat het vers is. Dat proeven de klanten ook en dat zorgt ervoor dat ze terugkomen. Bovendien krijgen ze bij ons ook gratis meeneem koffie en ook dat weten mensen te appreciëren. Die kwaliteit trekken we bijvoorbeeld ook door in ons assortiment hoeve ijs en werkten we samen met een lokale aardbeienboer, ook onze hoeve rijstpap vliegt over de toonbank.” 

Jullie heten Bart en Els maar toch kozen jullie voor Odette als naam voor jullie winkel? 

“Dat was een idee van de winkelinrichter van de bakkerij. Blijkbaar vinden mensen de letter O onbewust een leuke, blije letter en onthouden ze die daarom beter. Zelfs de burgemeester van Malle Harry Hendrickx had het in zijn nieuwjaarsspeech over Odette.”

Wat is er gebeurd met de vorige eigenaar, Frank Van Staeyen? 

“Frank werkt nog steeds 14 uur per week bij ons als werknemer, tot hij over anderhalf jaar op pensioen gaat. Hij woont hier vlakbij en kan nog steeds doen wat hij graag doet, dat vindt hij fantastisch. De klanten trouwens ook: Frank is redelijk bekend en populair hier in de omgeving.”

Hoe zien jullie de toekomst van Odette? 

“In combinatie met Odette baten we in Herentals nog een schrijnwerkerij (Noubly interieur) uit. Onze winkel is grotendeels ingericht door Noubly interieur, uitgezonderd de bakkerij. De combinatie is soms wel pittig omdat Odette stukken beter loopt dan eerst verwacht maar omdat we ons omringen met de juiste mensen is deze combinatie vol te houden. Onze uitdaging is wel om winkels te openen en ze daarna weer verder te verkopen zoals in het verleden al meermaals gebeurde. De winkels die we hebben doorverkocht draaien nog steeds prachtige cijfers. Dus als iemand graag Odette van ons overneemt staan we steeds open om in dialoog te gaan, nu of binnen enkele jaren.”

Nog een heleboel ambitie dus. Bedankt voor het interview en nog veel succes, Bart en Els! 

Bij Odette vind je ook lekkere patisserie en broden