In 2019 werd 7,5% van de geconsumeerde sigaretten illegaal verhandeld

Uit een onderzoek van KPMG in opdracht van Philip Morris blijkt dat de illegale handel in sigaretten welig tiert. Ondanks de daling van de totale sigarettenconsumptie in België, van 8,95 miljard in 2018 naar 8,68 miljard in 2019, nam de consumptie van illegale sigaretten toe tot 140 miljoen eenheden. Dat betekent dat deze illegale sigaretten goed zijn voor zo’n 7,5% van de totale consumptie.

De verontrustende resultaten van het onderzoek zijn niet alleen slecht voor de tabaksfabrikanten, het fenomeen houdt ook verhoogde risico’s in voor de volksgezondheid en de overheidsfinanciën. De hoge cijfers betekenden in 2019 een verlies van 156 miljoen euro aan accijnzen en belastingen voor de staatsfinanciën. Illegale sigaretten worden daarnaast ook niet aan dezelfde gezondheidscontroles onderworpen als de legale varianten.

De handel in illegale sigaretten lijkt ook in 2020 drastisch toe te nemen. Zo blijkt uit cijfers van de douane en de politie dat er reeds 300 miljoen sigaretten in beslag zijn genomen, terwijl dat er in 2019 nog maar 190 miljoen waren. Het eindtotaal zal dit jaar dus vele malen hoger liggen.

Hoe Philip Morris Benelux precies de strijd aangaat met deze illegale praktijken, ontdek u in het artikel in Perstablo Magazine 14.