Edito 12: Ongewone tijden vragen om ongewone maatregelen

Dit had niemand kunnen voorspellen. De wereld vecht tegen een onzichtbare vijand. Alle sectoren zullen de economische gevolgen van de coronacrisis nog jaren dragen, doch zien wij het als onze opdracht om als federatie de gevolgen voor onze eigen sector kost wat kost in te perken. Voor één keer mag ik namelijk met een gerust hart zeggen: nu heb je beter een dagbladhandel dan een café. 

De wereld ligt op zijn kop, dat betekent jammer genoeg ook een dunner magazine dan gewoonlijk. Wij zien het echter als een uitgelezen kans om je onze eigen frisse kijk op de coronaproblematiek te bieden met verhelderende interviews en een dossier gewijd aan de verregaande gevolgen voor onze sector.  

Maar vergis je niet: de coronacrisis is ook het uitgelezen moment om de dagbladhandel opnieuw centraal te stellen in de maatschappij. Mensen hollen naar grootwarenhuizen om inkopen te doen, en willen er zo snel mogelijk terug buiten zijn. Bovendien zijn daar alle balies van de Nationale Loterij en Bpost gesloten. De dagbladhandel die steevast openblijft, wordt plots opnieuw een grote meerwaarde in hun dagdagelijks leven. We moeten erin geloven dat dit de kans is om het koopgedrag van die klanten te veranderen.  Mensen hebben tijd, dus laat hen kennis maken met het rijkelijke aanbod van uw dagbladhandel, zo schaffen ze misschien ook na de coronacrisis hun rookwaren, kansspelen of tijdschriften voortaan bij jou aan. 

Verder zijn het drukke dagen voor Perstablo. Voortdurend telefoontjes en berichtverkeer met alle betrokken instanties brachten ons tot de regeling waar we ons op dit moment in bevinden. Graag blijven we open, niet alleen om het economisch voortbestaan van onze winkel te verzekeren, maar om de cruciale persverdeling in tijden van nood te blijven verzorgen. We vechten momenteel hard om een financieel vangnet te verkrijgen voor winkels die vrijwillig sluiten, terwijl ook de wetswijzigingen rond tabak en andere bijkomende maatregelen nog steeds op de agenda liggen in het parlement.  

Graag danken we nog even onze leveranciers, die ook in deze tijden hun best doen om onze voorraden op peil te houden en allerlei tegemoetkomingen voorzien zolang deze crisis duurt. 
Verder vragen we het begrip en het vertrouwen van onze leden. We zien in deze periode dat velen onder jullie graag eigenhandig de instanties aanschrijven, toch lijkt het ons beter om dit in groep te doen. Met de kracht van het getal achter ons, kunnen we namelijk een eendrachtige en duidelijke communicatie voeren naar de overheid en onze leveranciers. Enkel zo kunnen we tot beloftevolle oplossingen komen. Wendt daarom uw vragen, bezorgdheden en eventuele voorstellen naar info@perstablo.be