Dag van de Perswinkel, apotheose van maanden voorbereiding

Zaterdag 16 oktober 2021 zal de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat de uitbaters van perswinkels voor de eerste keer in hun geschiedenis gevierd werden. We kunnen nu al verklappen, het zal zeker niet de laatste keer zijn want volgend jaar komt er een tweede editie in oktober. Maar voor we daar nu al naar uit kijken, laten we eerst nog eens genieten van deze geweldige eerste editie.

De Dag van de Perswinkel kwam er niet zomaar. Maanden aan voorbereidingen gingen eraan vooraf. Het was zwoegen en zweten, vallen en opstaan, maar het resultaat mocht er zijn. Maar liefst 200 winkels uit heel Vlaanderen schreven zich in om mee te doen, actrice Loes Van den Heuvel wilde maar al te graag onze ambassadrice zijn en minister-president Jan Jambon vereerde deze feestdag met een bezoekje.

Speech

Ter hoogte van perswinkel Gyssens & Co vormde een grote witte tent het decor voor deze Dag van de Perswinkel. Het podium en microfoon wachtten op de speeches, de lichten zorgden voor sfeer en de catering maakte overuren. “Deze eerste editie moet top zijn”, klonk het regelmatig bij voorzitter en organisator Yannick Gyssens. Niets werd aan het toeval overgelaten en met nog een half uur op de klok oefende hij nog snel even zijn speech. Die fameuze speech…

Als er iets was waar Yannick niet naar uitkeek was het zijn speech. “Als er één ding is wat ik volgend jaar beter wil voorbereiden, dan is het mijn speech. Blijkbaar hield ik de microfoon niet goed vast?”, zei hij achteraf. Toch was zijn boodschap klaar en duidelijk.

Perstablo, de beroepsfederatie voor en door uitbaters van perswinkels, heeft u uitgenodigd om samen met ons de start van de “Dag van de perswinkel 2021” aan te vangen. Het is de eerste keer maar wij dachten, er is de dag van de Verpleegkundige, er is er eentje voor bakkers, moeders en vaders dus waarom niet voor perswinkels? Daarom worden perswinkels vanaf nu elk jaar in oktober gevierd! Proficiat!

Het is maar normaal dat we deze winkels in de kijker zetten. De zelfstandige perswinkel werd tijdens deze Covid19 pandemie als essentieel beschouwd en heel wat burgers vonden hierdoor opnieuw de weg naar deze winkels. De perswinkel werd dé ontmoetingsplaats tijdens de afgelopen lockdowns.”

Pijnpunten

Minister-president Jan Jambon luisterde aandacht naar het relaas. Ook toen Yannick het over pijnpunten had.

“Er is nood aan een coherente en duidelijke definitie voor wat een zelfstandige perswinkel nu eigenlijk is. Het gaat niet op dat we nog steeds met een zeer onduidelijke basisomschrijving moeten werken vanuit de jaren 70-80. Vandaag is een perswinkel niet meer wat die was in jaren ’80. We wensen een definitie te verkrijgen waar de echte perswinkels weerom kunnen schitteren, waar we met de overheid samen kunnen werken om bijvoorbeeld het rook- en gokgedrag van onze winkelpunten in kaart kunnen brengen. De definitie zou tevens ook een einde maken aan zogenaamde PSUEDO” perswinkels die we in België zien verschijnen. Deze winkels hebben geen enkele intentie om perswaren aan te bieden maar willen enkel een F2-licentie om gokautomaten te kunnen plaatsen.”

De minister was onder de indruk van het betoog en verkondigde in zijn woordje dat hij deze pijnpunten graag overlegt met eerste minister Alexander De Croo tijdens hun maandelijkse gesprek. Uiteraard zal Perstablo die gesprekken én de vooruitgang nauwgezet blijven volgen.