68% van de nachtwinkels overtreden de wet

Van september tot december 2016 verrichtte het Ministerie van Economie op vraag van Federaal Vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters (CD&V) een grote controle onder de nachtwinkels.

De controle werd uitgevoerd nadat Perstablo en Prodipresse bij herhaling gevraagd hadden de nachtwinkels te controleren gezien die de wetgeving wel vaker aan hun laars lappen waardoor en concurrentieel nadeel ontstaat voor de onafhankelijke persverkopers die de wet wel degelijk naleven. De inspectie controleerde in totaal 344 nachtwinkels. 234 ervan waren in overtreding met de huidige wetgeving.

Deze overtredingen werden vastgesteld:

  • niet respecteren van sluitingsdagen   44 %
  • niet naleven van de sluitingsuren   36 %
  • niet respecteren van de prijsregels   33 %
  • het niet toepassen van een sluitingsdag   17 %

Dit onderzoek werd herhaald bij 119 nachtwinkels tijdens dezelfde periode in 2017. Dit resulteerde in 5 waarschuwingen en 49 Pro Justitia’s. Meer dan 40 % van de gecontroleerde nachtwinkels was in overtreding. Perstablo en Prodipresse hebben bij Vicepremier Peeters aangedrongen op een uitgebreider onderzoek in de loop van dit jaar. Dit onderzoek zou rekening moeten houden met de huidige sociale en economische wetgeving.

Minister Peeters kondigde overleg hierover aan met UNIZO, COMEOS en UCM.